7 kroků k prevenci proti rakovině úst

Přinášíme Vám sedm jednoduchých kroků na samovyšetření pro včasné odhalení a prevenci rakoviny úst a přilehlého okolí. Projděte si následující kroky a předcházejte rakovině úst.

Mouth Cancer Action MonthSymbol podporovatelů Mouth Cancer Action Month

Hlava a krk jako celek

Zkontrolujte si tváře a krk – vypadají obě strany stejně? Hledejte bulky, hrudky nebo otoky, které jsou pouze na jedné straně.

Jazyk

Vyplázněte jazyk a prohlédněte si jeho povrch. Hledejte změny barvy nebo struktury. Opět se zaměřte na bulky, vřídky a otoky. Nezapomeňte jazyk zkontrolovat i zespod. Jazyk také prohmatejte, jestli nenarazíte na nějaký nestandardní útvar.

Tváře

Otevřete ústa a zvenku prstem zatlačte na tvář tak, abyste si mohli prohlédnout její vnitřní stranu. Hledejte červené, bílé nebo tmavé skvrny. Dále chyťte tvář mezi ukazováček s palcem, jemně ji stlačte a krouživými pohyby tvář kompletně prohmatejte – zaměřte se na bulky a vřídky, případně citlivá místa. Nezapomeňte si zkontrolovat i druhou tvář.

Krk

Prohmatejte si zvenku celý krk a pomocí lehkého tlaku opět hledejte případné bulky nebo citlivá místa.

Rty

Ohrňte si spodní ret a prohlédněte si jeho vnitřní stranu. Stejně jako v předchozích krocích se zaměřte na případnou bulku nebo změnu barvy. Následně chyťte ret mezi palec s ukazováčkem a celý jej prohmatejte – znovu hledejte možné bulky nebo změnu struktury. Kompletní postup opakujte i u horního rtu.

Horní patro

U kontroly horního parta budete potřebovat asistenci kamaráda nebo si vezměte na pomoc sadu zrcátek. Zakloňte hlavu a zeširoka otevřete ústa – zkontrolujte, jestli neuvidíte nějakou bulku nebo změnu barvy. Následně horní patro přejeďte prstem a zkuste, jestli případně bulku nenahmatáte.

Dolní patro

Prohlédněte si dolní patro a opět se zaměřte na změnu barvy oproti normálu. Také zevnitř úst jemně přitlačte prst k patru a pohmatem hledejte případnou bulku nebo vřídek.

Ne každá bulka, otok nebo změna barvy znamenají rakovinu, ale raději se poraďte se svým doktorem a nechte se včas vyšetřit. Nepanikařte, ale také nepodceňte signály svého těla. 

Další články a příspěvky pro odreagování:

2.11.2015 09:12 napsal(a) Václav Paulíček