Zubní onemocnění část 2. – Zubní kámen

Zubní kámen lidé příliš ve svých ústech neřeší, protože není moc vidět a nebolí, takže ho často podcení. Nicméně zubní kámen je vstupní branou k větším problémům v našich ústech. Pojďme se tedy na něj podívat v dalším díle našeho seriálu o zubních onemocněních.

Co je zubní kámen?

Zubní kámen je zmineralizovaný zubní plak (více o zubním plaku) a vzniká postupným zachytáváním minerálů ze slin do tvořícího se biofilmu plaku. Již po 4-8 hodinách, po očištění zubu, se na něm začínají ukládat vápenaté a fosfátové soli. Přestože rychlost tvorby zubního kamene je individuální, dá se říci, že do dvou dnů povlak zmineralizuje z 50 % a po 12 dnech je zmineralizovaných až 90 % plaku. Pokud se zubní kámen a plak neodstraňují, postupně přibývají další vrstvy.

zubní kámen

Pro pochopení tvorby zubního kamene je potřeba si uvědomit, že sliny jsou přesycený roztok vápníku. Vápník je za normálních okolností ve slinách vázán, ale činností mikrobů plaku dochází k rozrušování těchto vazeb a vyloučení vápníku ze slin. Současně se uvolňuje čpavek a následně stoupá pH, což snižuje rozpustnost vápníku a vede k jeho vysrážení a vzniku krystalů zubního kamene.

Čím zubní kámen škodí?

Zubní kámen tvoří ideální prostor pro zachytávání plaku. Zubní kámen je drsný na povrchu a strukturou velmi pevný, vytváří tedy zubnímu plaku oporu a umožňuje mu snadno narůstat. Zubní plak tak může působit i v místech, kam by se za normálních okolností nedostal nebo kde by se neudržel. Struktura kamene bakterie chrání a jakoby konzervuje, drží je pevně přimknuté k zubu a dásni. Zubní kámen okolní tkáně mechanicky narušuje, způsobuje otlaky a v ústech překáží. Usnadňuje zubnímu plaku dostat se do oblastí pod dáseň a působit na závěsný aparát zubu, čímž ho destabilizuje a při neřešení problému vede až k uvolnění a vypadnutí zubu.

Jak s ním bojovat?

Pokud je zubní kámen vytvořený, běžnou domácí hygienou jej již odstranit nejde. Zubní kartáčky a niť dokáží vyčistit pouze zubní plak z povrchu zubního kamene, ale s kamenem samotným si neporadí.

Pro odstranění zubního kamene je potřeba navštívit dentální hygienistku (Kam na dentální hygienu?) případně zubaře, kteří jej odstraní ultrazvukem a mechanicky ručními nástroji. Povrch zubu pak dočistí abrazivní pastou, případně použijí airflow, tedy speciální prášek smíchaný s vodou a za působení zvýšeného tlaku vzduchu povrch zubu vyleští a zpomalí tak usazování zubního kamene.

Pamatujte, že přítomnost zubního kamene je odrazem kvality orálního zdraví. Pokud totiž na zubech není žádný plak, nevznikne na nich ani žádný zubní kámen, protože minerály se nemají do čeho zachytit.

V příštím díle tohoto seriálu se již nebudeme věnovat příčinám, ale opravdovým zubním onemocněním a začneme tím nejznámějším, tedy zubním kazem.

Další články a příspěvky pro odreagování:

29.5.2015 13:42 napsal(a) Václav Paulíček