Zubní onemocnění část 1. – Zubní plak

Bolí Vás zuby nebo se Vám kývají, krvácí Vám dásně, a přesto jste odhodláni to vydržet a návštěvě zubaře se bráníte, dokud to jde? Třeba se bojíte zbytečně. Podívejte se na náš šestidílný seriál o zubních onemocněních a seznamte se nejprve teoreticky s různými onemocněními ústní dutiny, ať víte, co Vás v zubní ordinaci čeká nebo co případně riskujete, pokud problémy se zuby nebudete řešit.

Celkově je v medicíně trendem přecházet od léčby k prevenci a platí to i v zubním lékařství, kde dokonce vznikl celý obor dentální hygieny, který se právě prevencí zabývá. Problémy jako zubní kazy, krvácení dásní, zápach z úst, kývavost zubů až parodontitida totiž nejsou zpravidla dědičné nebo přenosné mezi pacienty, ale každý si za ně může sám, protože vznikají v důsledku nedostatečné dentální hygieny. Obecně platí, že čistý zub a dáseň neonemocní. Špatnou nebo nedostatečnou ústní hygienu způsobuje více faktorů, ale většinou za ni může kombinace neinformovanosti a lenosti pacienta. V následujících šesti dílech se Vás budu snažit motivovat, aby toto nebyl zrovna Váš případ, a začneme tím nejzákladnějším, tedy zubním plakem.

Zubní plak – důvod většiny problémů v ústech.

Běžně rozšířený názor, že zbytky jídla, které po konzumaci potravin zůstanou v ústech, způsobují zubní kazy, záněty atd., jsou mylné. Ne zbytky jídla, ale zubní plak je to, co škodí. To je potřeba si uvědomit při péči o ústní dutinu – řešením proto není nejíst nebo si hned po jídle běžet vyčistit zuby. Jediné co stačí, je pravidelně a systematicky odstraňovat zubní plak.

Zubní plak sice není onemocnění, ale spoustu jich způsobuje a považuji za základ, se právě tomuto problému věnovat hned na začátku našeho seriálu o zubních onemocněních.

Co to je zubní plak?

Laicky řečeno je zubní plak bělavá hmota, která se zachycuje na zubech, dásních a dalším povrchu v ústech. Vyjádřeno odborněji je zubní plak přirozeně se vyskytující soubor mikrobiálních ekosystémů, který se může vytvářet na různém povrchu – ulpívá k plochám v ústní dutině, tedy nejen na zubech, ale i např. na dásních a jazyku.

zubní plak

Zubní plak má organizovanou strukturu, která se skládá z množství mikroorganizmů a lepivé mimobuněčné sítě, jež je produktem těchto organizmů a napomáhá udržovat celistvost povlaku. Poskytuje jednak vyživovací výhody pro mikrobiální obyvatele, ale zajišťuje i ochranu před invazí dalších bakterií.

Naopak zbytky jídla, vnitřní zbarvení zubu nebo barevné pigmenty na jeho povrchu nejsou zubním plakem, protože nemají strukturu s obsahem mikroorganizmů.

Pro zajímavost: Jeden kubický milimetr biofilmu plaku vážící přibližně jeden miligram obsahuje několik stovek druhů bakterií a celkově v něm žije více než deset miliard těchto bakterií.

Čím zubní plak škodí?

Bakterie zubního plaku zkvašují cukry a produkují kyseliny, které jsou pro ústní dutinu toxické. Kyseliny odvápňují zuby a naleptávají sliznice. V místech, kde se zubní plak udrží dostatečně dlouho, vznikají zubní kazy a záněty. Na vznik zubního kazu se detailněji podíváme ve třetím díle tohoto seriálu (více o zubním kazu) a zánětu dásní ve čtvrtém (více o zánětu a krvácení dásní). Neléčený zánět dásní zpravidla přechází v parodontitidu, které se budeme věnovat v pátém díle (více o viklavosti zubů a parodontitidě). Halitóze neboli zápachu z úst – tedy problému, který doprovází všechna zmíněná onemocnění, se budeme věnovat v posledním díle tohoto seriálu (více o zápachu z úst neboli halitóze).

Naše tělo se do jisté míry umí proti kyselému prostředí v ústech bránit samo a pomocí slin jej neutralizuje. Jenže zubní plak je pro sliny neprostupný a vše, co je jím pokryto, zůstává přes veškerou snahu slin v kyselém prostředí a je tudíž kyselinami narušováno, dokud není plak odstraněn.

Jak zubní plak vzniká?

Na očištěných zubech se nejprve vytvoří tzv. získaná pelikula, což je tenká ochranná vrstva na povrchu zubu, která vzniká převážně z bílkovin obsažených ve slinách. Pelikula částečně chrání zub před kyselým prostředím, slouží mu jako zásobárna minerálů a také zub zvlhčuje, čímž ho chrání před obrušováním během jídla. Nicméně pelikula také vytváří prostředí, do kterého se v další fázi začnou uchycovat mikroorganizmy, které vytváří biofilm plaku – časově se jedná o relativně rychlý průběh a již dvě hodiny od vyčištění zubů můžeme na zubech najít mikroorganizmy, které pelikulu osidlují. Následně vrstva zubního plaku narůstá, ať už z důvodu dělení uchycených mikroorganizmů nebo kvůli jejich dalšímu zachytávání. V plaku se zvyšuje tlak a ubývá kyslík, biofilm plaku se celkově stává kyselejším a tedy agresivnějším.

Jak se zubním plakem bojovat?

Při definování zubního plaku jsme již narazili na fakt, že jej jeho lepivá mimobuněčná síť chrání před invazí dalších bakterií. Toto je důležité si uvědomit, když se snažíme se zubním plakem bojovat. Zubní plak je totiž imunní před antimikrobiálními léky a antiseptickými výplachy a jediný způsob, jak je možné jej efektivně odstranit je mechanický.

Dobrou zprávou je, že jazyk, rty a vnitřní strana tváří dokáží zubní plak odstraňovat. S plakem je tedy důležité bojovat hlavně v místech chráněných před touto přirozenou čistící schopností našich úst. Jedná se zejména o prostor, kde zub navazuje na dáseň, tedy v oblasti dásňového žlábku. Právě tady je potřeba našemu tělu pomoci a zubní plak po celém obvodu každého zubu pravidelně mechanicky odstraňovat, k čemuž je nejlepší použít kartáček v kombinaci s mezizubními kartáčky nebo mezizubní nití.

Když vrstvu plaku odstraníme nebo alespoň rozrušíme, musí mikroorganizmy budovat svou strukturu od začátku a nemají potenciál škodit. Zubní plak se bohužel tvoří neustále a boj proti němu by tedy měl být celoživotní součástí správné dentální hygieny. Nicméně pokud si jednou denně vyčistíte zuby tak, že na nich nezůstane žádný plak, nevznikne žádný zubní kámen, ani zubní kaz, dásně nebudou v zánětu, nebudou krvácet a zub bude pevně držet. Nebudete se muset ani obávat zápachu z úst, protože v nich nebude nic, co by jej mohlo způsobovat.

Stárnutím plaku se nános stává viditelným jako žlutobílá masa a proměňuje se v zubní kámen, o kterém bude další díl našeho seriálu (více o zubním kameni).

Další články a příspěvky pro odreagování:

25.5.2015 10:29 napsal(a) Václav Paulíček