Hygienistky, obor dentální hygieny a jak to vlastně začalo

Přestože dnes již spousta lidí ví, kdo to dentální hygienistka je, na co se specializuje a jaké provádí výkony, můžeme se stále setkat s lidmi, kteří na otázku „Kdo je dentální hygienistka?“ nedokáží odpovědět a třeba ani netuší, že takováto profese existuje. Přitom toto povolání, které je dnes již nezbytnou součástí moderní stomatologie, funguje nejen v Česku, ale především ve světě, velmi dlouho.

Průkopníci dentální hygieny

První zmínky o profesi dentální hygienistky se objevily už v roce 1907, kdy americký zubní lékař Alfred Civilion Fones zaškolil ve své soukromé ambulanci první dentální hygienistku v USA. O šest let později založil Fones v Bridgeportu první školu pro dentální hygienistky na světě. V roce 1923 se obor dentální hygiena rozšířil také do Evropy, konkrétně do Norska, které potom v roce 1954 následovala Velká Británie a o více než dekádu později také Nizozemsko nebo například Švédsko. Za kolébku dentální hygieny v Evropě se však se svým rozvinutým vzdělávacím systémem v tomto směru považuje Švýcarsko, kde byla první škola pro hygienistky založena v roce 1973. Zajímavostí je, že na Slovensku byla výuka pro dentální hygienistky zahájena v roce 1992, tedy o čtyři roky dříve než v Česku. Jednalo se o nástavbové studium, které bylo později nahrazeno studiem vysokoškolským.

Kdo je dentální hygienistka a co vlastně dělá?

Oficiální definice říká, že dentální hygienistka je odbornice s licencí k výuce orálního zdraví a k výkonům v dutině ústní, která jako pomocnice zubního lékaře používá vědeckých metod ke kontrole a prevenci stomatologických onemocnění. Podílí se na péči vzdělávací, preventivní, terapeutické a estetické. V praxi to znamená, že dentální hygienistka pečuje nejen o krásu a dobře vypadající vzhled našich zubů, ale také se snaží předcházet nepříjemným problémům v ústech, jako je například zubní kaz nebo zánět dásní. Právě se zánětem dásní pomáhají hygienistky svým pacientům opravdu výrazně a jsou nepostradatelnou součástí parodontologických pracovišť. Pokud ještě na dentální hygienu nechodíte, tak se podívejte na profily dentálních hygienistek a vyberte si tu svou.

ústní hygiena - historieNáplní práce dentálních hygienistek je provádění vstupního vyšetření, tedy vyšetření stavu chrupu a dásní a stanovování léčebného plánu. Důležitá je motivace pacientů k lepší péči o svůj chrup a instruktáž správného čištění zubů s vhodnými pomůckami na dentálních modelech nebo v samotných ústech pacienta. Během dentální hygieny je pacientům odstraněn zubní plak, kámen či nevzhledné pigmentace na zubech způsobené pitím kávy či kouřením. Hygienistky mohou také bělit zuby, aplikovat dentální šperky a upravovat a leštit výplně. U dětských pacientů se potom zaměřují především na pečetění fisur a fluoridaci zubů. Díky tomu, že hygienistky obstarají tyto preventivně-estetické zákroky, se zubní lékaři potom u pacientů mohou naprosto soustředit na závažnější výkony.

Pokud byste se chtěli stát dentální hygienistkou, v České republice je studium dentální hygieny možné od roku 1996 na vyšších odborných školách a od roku 2008 také na lékařských fakultách vysokých škol v rámci bakalářského tříletého studia.

Doporučujeme k přečtení:

24.8.2015 09:38 napsal(a) Bc. Eva Šrejmová