Zubní onemocnění část 5. – Viklavost zubů a parodontitida

Třetí zuby, můstky, protézy nebo klapačky, kdo by je neznal. Dá se jim ale vyhnout nebo alespoň výrazně oddálit nutnost jejich používání? Pokud si chcete udržet vlastní chrup co nejdéle, tak je právě pro Vás určen další díl našeho seriálu o zubních onemocněních – tentokrát o viklavosti zubů a parodontitidě, někdy též laicky nazývané jako paradentóza.

Co to je a jak by to mělo fungovat?

Parodont je soubor tkání, které obklopují zub. Jinými slovy se jedná o závěsný aparát zubu, který zajišťuje jeho držení v zubním lůžku a umožňuje plnit funkci zubu při kousání a žvýkání. Zdravý zub má minimální pohyblivost, kterou zajišťují pružné parodontální vazy. Fyziologická (normální) pohyblivost je jiná u různých zubů (nejvyšší je u řezáků) a dokonce se kývavost zubu mění i v průběhu dne. Pohyblivost je největší ráno a postupně se snižuje, což je připisováno nepatrnému vytláčení zubů během kontaktu při spánku. V průběhu dne se kvůli žvýkání, které zatlačuje zuby do lůžka, viklavost zase snižuje.

Zvýšená pohyblivost zubů

Pohyblivost zubů, která přesahuje fyziologický rozsah, se označuje jako patologická neboli zvýšená. Příčiny zvýšené viklavosti zubů jsou různé a dělí se podle toho, zda je provází zánět či nikoli. Pokud zánět není průvodním jevem viklavosti, jedná se o příčiny mechanického rázu např. skřípání zubů ve spánku (bruxismus), zatínání zubů při stresu nebo zlozvyky jako je okusování tužky a tvrdých předmětů obecně, patří sem i různé úrazy, při kterých došlo k uvolnění zubu.

Na druhé straně příčinou viklavosti zubu při zánětu parodontu je uvolnění nebo ztráta vazů, které zub drží, případně ústup alveolární kosti, čímž zub ztrácí oporu. Stupeň viklavosti závisí na velikosti ztráty vazů a kosti, na délce a tvaru kořene a poměru korunka – kořen.

Parodontitida, laicky paradentóza

Parodontitida je zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubu, které vede k jeho postupné destrukci. Tomuto onemocnění předchází zánět dásně, o kterém jsme hovořili v minulém díle (celý článek o zánětu a krvácení dásní) a je tedy primárně způsobováno drážděním zubním plakem. Postupně jak plak mineralizuje a mění se v zubní kámen, přidává se k dráždění chemickému i dráždění mechanické. Dáseň se brání otoky, odtahuje se od zdroje dráždění a postupně ustupuje od zubu, čímž dále uvolňuje prostor hromadícímu se plaku a jiným nečistotám. Vznikají choboty nejprve nepravé, později pravé parodontální, závěsný aparát zubu se postupně uvolňuje, zub přestává plnit svoji funkci a pokud se problém včas neřeší, může dojít až k jeho vypadnutí.

Parodontitida probíhá jako cyklické onemocnění s fázemi klidu a aktivity. Fáze klidu je období bez zánětových reakcí a fáze aktivity se projevuje chronickými záněty. Při akutním zánětu v parodontálním chobotu probíhá prudká reakce obranných látek, tvoří se mikronekrózy a hnisavé abscesy, aktivuje se rozpad měkkých i tvrdých tkání parodontu.

Samozřejmě, že i u tohoto onemocnění platí, že čím dříve se začne léčit, tím je větší šance na uzdravení. V prvních fázích parodontitidy je toto onemocnění vratné a dá se tedy za předpokladu správné dentální hygieny v kombinaci s odbornými zásahy zubního lékaře vyléčit. Pokud ale onemocnění pokročí a dojde k destrukci závěsného zubního aparátu, tedy nastane úbytek dásně, kosti a vazů, jedná se již o nevratný proces. Pak už je možné onemocnění pouze brzdit, aby nedocházelo ke zhoršení, avšak k úplné obnově závěsného zubního aparátu již nikdy nedojde.

Obsah pravého parodontálního chobotu

Při probíhajícím zánětu se uvnitř pravého parodontálního chobotu nachází zvýšené množství gingivální tekutiny, ve které se mísí zubní plak a kámen, živé i odumřelé mikroorganizmy, mrtvé buňky epitelu (krycí tkáně), krev a případně hnis. Povrch kořene v chobotu je pokrytý vrstvou nekrotizujícího cementu a endotoxiny (toxin uvolňující se rozpadem bakterií). Stěna dásně může být otlačena nebo deformována působením zubního kamene či jiných nečistot.

Parodontální absces (lidově váček)

Parodontální absces je akutním projevem pokročilé parodontitidy a jedná se o bolestivé vyklenutí na boční straně kořene. Absces obecně je nově vytvořená dutina vyplněná hnisem, který se tvoří v místě zánětu. Hnis se převážně skládá z odumřelých leukocytů, odumřelého tkaniva, mikroorganizmů a jejich toxinů. Parodontální absces je ohraničený akutní zánět parodontu, který je v uzavřeném prostoru, odkud hnis neodtéká a jen se tam hromadí. Léčba spočívá ve vypuštění hnisu, odstranění příčiny a výplachu.

Přitom stačí jen pravidelně čistit

Zní to hrozivě? Pojďme si tedy pořádně čistit zuby! Navzdory pověrám je totiž možné si zachovat zdravé dásně a vlastní zuby po celý život. Chce to jen důslednost v ústní hygieně a pravidelnou spolupráci s dentální hygienistkou a zubařem. (Článek o tom, jak si správně čistit zuby, naleznete zde>>.)

V příštím a zároveň posledním díle tohoto seriálu se zaměříme na problematiku zápachu z úst neboli halitózu.

Další články a příspěvky pro odreagování:

17.6.2015 20:38 napsal(a) Václav Paulíček