Zubní onemocnění část 6. – Zápach z úst neboli halitosis neboli foetor ex ore

Se zápachem z úst jsme se již určitě všichni za život několikrát setkali. Většinou je zápach z úst vnímaný jako obtíž, která znepříjemňuje komunikaci a vytváří bariéru mezi lidmi. Ať už z pohledu člověka, který si zápach ze svých úst uvědomuje a má kvůli tomu zábranu komunikovat nebo naopak, když si ho neuvědomuje a ostatní se vyhýbají komunikaci s ním. Zápach z úst, ale nehraje jen tuto sociální roli, ale může poukazovat i na některá onemocnění ústní dutiny, případně dýchacího ústrojí či trávicího traktu. Pojďme se tedy v dalším díle zubních onemocnění podívat na zápach z úst neboli halitózu.

Co to je a jak vzniká?

Halitóza – nepříjemný až velmi silný zápach vydechovaného vzduchu z úst.

Halitóza může být dočasná nebo trvalá a ovlivňují ji různé příčiny, které lze rozdělit na celkové a lokální. Mezi celkové příčiny patří například záněty v oblasti krku, problémy s trávením, látky z potravy obíhající v krvi (např. z česneku, cibule) nebo selhávání jater či cukrovka. Patří sem i zápach po kouření a důsledek užívání některých léků (např. cyklosporinu, některých chemoterapeutik, amfetaminů). Většinou za zápach z úst ale mohou lokální příčiny, jako je zubní kaz, různé druhy zánětu v ústech, nánosy plaku na zubech, dásních a jazyku.

halitóza, zípach z ústKonkrétně jsou hlavní příčinou zápachu z úst těkavé sloučeniny síry, které vznikají jako produkt bakteriálního rozkladu aminokyselin ve zbytcích jídla, slinách a mrtvých buňkách epitelu (krycí tkáně). Jedná se o anaerobní bakterie, které se přirozeně vyskytují v ústní dutině a za normálních okolností jsou pro nás prospěšné, protože nám pomáhají při trávení. Problém nastane, když se tyto bakterie přemnoží, naše sliny pak nedokáží nadále odplavovat a rozpouštět již zmíněné sloučeniny síry a ty jsou pak vydechovány při běžném dýchání, což je okolím vnímáno jako zápach.

Jak na ni?

Doporučujeme poradit se s lékařem, protože halitóza může mít různé příčiny a není radno ji podcenit. Nicméně základní léčbou je snaha odstranit z úst všechny složky, z kterých vznikají sloučeniny síry a snížit množství bakterií, které jsou zodpovědné za jejich tvorbu. Důležitým krokem v léčbě halitózy je tedy kompletní dentální hygiena a odstranění problémů v ústní dutině spojených s nedostatečnou dentální hygienou.

halitóza, zápach z úst

Další články a příspěvky pro odreagování:

21.6.2015 12:12 napsal(a) Václav Paulíček