Zubní onemocnění část 3. – Zubní kaz

Zubní kaz – nepříjemnost, kterou zná snad každý. Jak ale vzniká a hlavně, co dělat, abychom se zubnímu kazu v ideálním případě úplně vyhnuli? Přečtěte si tento díl našeho seriálu o zubních onemocněních věnovaný problematice zubního kazu a poznejte jak na něj.

Co je zubní kaz?

Zubní kaz je lokalizované onemocnění a je definován jako demineralizace zubu, tedy ztráta minerálů, ztráta anorganických látek a destrukce organických částí zubu. Laicky můžeme zubní kaz nazvat jako rozklad nebo hnití zubu.

Jak zubní kaz vzniká?

Zubní kaz může vzniknout v případě, že na zub působí bakterie zubního plaku, které mají dostatek energie, aby produkovaly kyseliny. Pokud tyto mikroorganizmy, potažmo kyseliny působí na zub dostatečně dlouho, dochází k jeho demineralizaci a vzniká zubní kaz.

Minerály, které jsou důležité pro strukturu zubu, se totiž v kyselém prostředí (při nízkém pH) rozpouští. Kyselé prostředí v ústech vzniká z různých příčin. Jednou z nich je požití kyselé potraviny – toto je vliv, který působí pouze dočasně, protože sliny mají neutralizační účinek a po 30 až 45 minutách vrací pH do normálu. Nicméně hlavní příčinou dlouhodobého působení kyselého prostředí na zub způsobují bakterie zubního plaku (více o zubním plaku), které zkvašují cukry a produkují kyseliny. Bohužel, neutralizační vliv slin je v tomto případě jen slabý, protože zubní plak je pro sliny neprostupný, k zubu se tedy nedostanou a kyseliny mohou nerušeně naleptávat zub a tvořit kaz.

Zubní kaz zkrátka vznikne, když jsou současně splněny 4 podmínky:

  • V ústech je zubní plak s kazotvornými bakteriemi.
  • Bakterie mají přísun energie – přítomnost fermentovatelných sacharidů (např. fruktóza, glukóza, sacharóza, škroby)
  • Přítomnost alespoň jednoho zubu
  • Čas

Pokud chceme prostředí v ústech úspěšně zneutralizovat, je potřeba plak i s kazotvornými bakteriemi odstranit. O zbytek se již postarají naše sliny, které jednak zvyšují pH, mění tedy prostředí v ústech na zásadité a současně uvolňují minerály, které se následně zachytávají do zubní skloviny a dochází k remineralizaci zubu.

Jak proti zubnímu kazu bojovat?

Jediný účinný způsob, jak zabránit vzniku zubního kazu, je pravidelné mechanické odstraňování plaku zubními kartáčky. Článek o tom, jak si správně čistit zuby a celkově pečovat o ústní dutinu najdete zde>>. Určitě mějte na paměti, že plak se usazuje i v mezizubních prostorách a je tedy potřeba zuby ošetřovat i mezizubními kartáčky, případně dentální nití.

Pokud o ústní dutinu nepečujete správně, tak na zubech máte během let větší či menší nános zubního kamene s potahem zubního plaku. V takovém případě už není možné si zuby pomocí domácí hygieny vyčistit tak, aby byly čisté, a je nutné navštívit dentální hygienistku (vyberte si svou dentální hygienistku nebo se poraďte se svým zubařem). Dentální hygienistka Vám zuby nejen odborně vyčistí, ale také Vám vysvětlí, jak o ně pečovat a správnou techniku čištění zubů s Vámi i natrénuje. Od dobré dentální hygienistky se dozvíte také spoustu zajímavostí z oblasti ústní hygieny, včetně toho, co se s Vašimi zuby stane, když se o ně nebudete správně starat.

V příštím díle seriálu o zubních onemocněních navážeme problémem zánětů a krvácení dásní, což je nejvíce rozšířené onemocnění ústní dutiny.

Další články a příspěvky pro odreagování:

3.6.2015 19:32 napsal(a) Václav Paulíček