Proč jít na dentální hygienu?

Většina lidí má profesionální dentální hygienu spojenou s bělením zubů a celkově spíše s estetikou než se zdravím. Pojďme se spolu na dentální hygienu podívat z té nezprofanované stránky než jako na honbu za americkým úsměvem.

Ústa jako vstupní brána

Jak to s ústy vypadá, když nedodržujeme správnou dentální hygienu? Na zubech, dásních a celkově v ústech se drží zubní plak, tedy bakterie, které rozkládají cukry a vytváří kyselé prostředí (více o zubním plaku). Působením kyselého prostředí dochází k naleptávání měkkých i tvrdých tkání v ústech a vzniká tak riziko zánětu dásní (více o zánětu a krvácení dásní), parodontitidy (více o viklavosti zubů a parodontitidě) a zubního kazu (více o zubním kazu). Pokud odstranění zubního plaku zanedbáme, zmineralizuje a přemění se v zubní kámen (více o zubním kameni), který navíc škodí mechanicky – např. utlačuje dásně, ucpává mezizubí a celkově znemožňuje vyčištění zubů, protože na ně velmi těsně naléhá a zubní kartáček ani jiná pomůcka domácí ústní hygieny takto uchycený kámen již neodstraní; případně zubní kámen mechanicky zabraňuje i správnému nasazení zubních náhrad.

Dentální hygiena a celkové zdraví

To, že ústy přijímáme potravu, tekutiny a často i dýcháme je samozřejmé. Představme si ale, jak „obohatíme“ svou potravu a přijímaný vzduch, když je vystavíme kontaktu s ústy, kde bakterie rozkládají cukry a vylučují sloučeniny síry; bují různé záněty a probíhají hnilobné procesy, které rozkládají i zubní sklovinu – tedy nejtvrdší část lidského těla.

Teď k tomu přidejme ten nejzávažnější problém: jakýkoli zánět a tedy i zánět dásní je doprovázen silným překrvením zanícené tkáně, kde stěna epitelu (krycí tkáň) odděluje patogenní organizmy a krevní řečiště. Tato zánětem zeslabená stěna je náchylná k porušení a zánět se tak snadno dostane do krve a roznese do celého těla.

Nejde se pak divit, že nedostatečná dentální hygiena má vliv i na zdraví celého organizmu. Když máte zánět dásní, zdvojnásobuje se u Vás riziko osteoporózy, mrtvice i onemocnění koronárních tepen – tedy infarktu myokardu. Cukrovka a různá dýchací onemocnění se u Vás objeví s 2-5x větší pravděpodobností a zánět dásní také 4-7x zvyšuje riziko předčasného porodu.

Často kladené otázky

Bolí dentální hygiena?

Zpravidla nebolí. Někteří pacienti dokonce při dentální hygieně klimbnou. V případě citlivých zubů se může stát, že je dentální hygiena nepříjemná, ale ne bolestivá. Výjimkou mohou být případy pacientů, jejichž stav je velmi vážný a zubní kámen se usadil hluboko v dásňovém žlábku. Hygienistka se pak musí do těchto prostor dostat, což někdy může i bolet. V takovém případě se za pomoci doktora aplikuje svodná anestezie, u těžších případů může být pacient odeslán na parodontologii.

Jak zjistím, že mám zubní kámen?

Pokud jste profesionální dentální hygienu ještě nenavštívili, velmi pravděpodobně zubní kámen máte. Nicméně zjistíte to snadno pohledem na mezizubí. Každý zub roste samostatně a má tedy mít kolem sebe prostor. Jestli zuby tvoří jednolitou hmotu, neboli jsou spojeny v místě, kde vyrůstají z dásně, máte zubní kámen. Nejspolehlivější variantou je navštívit dentální hygienistku a nechat posouzení na odborníkovi.

Jak zjistím, že mám zánět dásní?

Jestli Vám krvácí dásně – ať už spontánně nebo při podráždění, máte zánět. Zdravá dáseň totiž běžně nekrvácí. Zánět dásně můžete také poznat podle barvy, lesku a struktury povrchu. Pokud je dáseň červená, lesklá, měkká a napjatá, značí to překrvenost a opět je to známka zánětu. Stejně jako u zubního kamene, uděláte nejlépe, když navštívíte dentální hygienistku a posouzení necháte na odborníkovi.

Kam mohu jít na profesionální dentální hygienu?

Svou dentální hygienistku si můžete najít na našich stránkách v části hygienistky, kde se Vám dentální hygienistky představují pomocí svých profilů nebo se můžete poradit se svým zubařem, jistě Vám nějakou fajn hygienistku doporučí.

Další články a příspěvky pro odreagování:

16.10.2015 10:33 napsal(a) Václav Paulíček