Dentální hygiena u dětí od 4 do 12 let

Minule jsme se dozvěděli, jak pečovat o ústa těch nejmenších (článek zde>>), ale co až dítě povyroste? Jak postupovat při předávání otěží čištění na dítě samotné, tak aby byla dál zaručena perfektní hygiena i bez dozoru rodiče a kdy s tím vůbec začít?

Automatický návyk a první návštěva dentální hygienistky

dentální hygiena u dětíZhruba ve věku 4 let by už dítě mělo mít vytvořený automatický návyk k čištění, tedy že samo ví, že po snídani a před spánkem by mělo samo jít a snažit se vyčistit si zuby. Říkám snažit se, protože ve věku 4 let je jemná motorika ve vývoji a stejně jako dětské kresbičky, tak i čištění zubů je řekněme dost nečitelné. Stejně jako často nerozeznáme, co je na obrázku, tak nerozeznáme, jestli jsou zuby před vyčištěním nebo už po něm. Vždy je tedy nutné dočišťování zubů dospělým, který jemnými krouživými pohyby zuby ještě dočistí. Stejné pohyby se snažíme naučit i dítko, avšak připravte se na to, že v jeho podání se spíš bude jednat o veliké kruhy zasahující často i mimo ústa. To ale nevadí, důležité je, aby si dítě zapamatovalo, že má dělat tento pohyb, který se zdokonalováním motoriky zmenší a zjemní. Pro zjednodušení můžeme tedy „malovat kartáčkem na zoubky sluníčka, aby hezky zářily“ a žvýkací plošky pak kartáčkem „projíždět jako mašinka“. Okolo 6 let je ideální poprvé navštívit dentální hygienistku, která nejen dítko namotivuje, ale také přímo na míru doporučí pomůcky včetně těch mezizubních a naučí dítě i rodiče jak je používat.

Udržet motivaci

ústní hygiena u dětí od 4 do 12 letS rostoucím věkem často klesá motivace k čištění. Možná to někteří z vás znají sami od sebe, že v dětství čištění zubů nebylo nejoblíbenějším způsobem jak trávit čas. A tak děti kartáček jen namáčejí do vody nebo si líznou zubní pasty a rodiče tak dokonale matou o tom, jak vzorně mají vyčištěné zoubky. Co s tím, aby děti neztrácely motivaci? Úplně nejlepší je motivovat je vlastním příkladem a čistit zuby společně, blbnout při čištění atd. Další možností je pořídit motivátor v podobě roztoku, tablet nebo ústní vody, které dokáží plak na zubech obarvit. Dítko tak může samo pozorovat, jak dobře má vyčištěno, popř. může soupeřit přímo s rodičem nebo sourozencem o to, kdo bude mít méně obarvené zuby. Lákat k čištění může i samotný kartáček – pořiďte ratolesti kartáček, který ho bude k čištění přímo vybízet. Může to být kartáček s oblíbeným superhrdinou, zvířátkem atd. Vždy je jen třeba dbát na to, aby měl kartáček malou hlavu (cca 2 cm dlouhou) s rovně střiženými měkkými vlákny.

Pamatujte, že přes všechno dovádění, barvení a vybírání nejkrásnějších kartáčků, jsou rodiče až do 10-12 let dítěte ti nejdůležitější při čištění zubů. Vy dočišťujete zuby, čistíte mezizubní prostory a především máte zodpovědnost za zdraví svého dítěte.

Doporučujeme k přečtení:

31.8.2015 09:16 napsal(a) Lucie Smolíková, DiS.