Ústní hygiena u dětí do 3 let

Kdy začít s ústní hygienou u dítěte? Od narození? Od určitého věku? A jak ji vůbec u tak malého človíčka provádět? Máte-li i Vy tyto otázky a chcete na ně znát odpovědi, čtěte dále ;)

S ústní hygienou dětí to bylo v minulosti dost složité, nejdřív se zoubky nečistily vůbec, ba naopak se klubajícím se zoubkům škodilo hned od prořezání tím, že se dudlík namáčel v medu (med obsahuje cukry a ty jsou výživou pro bakterie). Pak zas vědci a potažmo i lékaři nabádali k nošení ústenek při kontaktu s dítětem a zákazu líbání dítěte, aby matky nepřenášely na děti bakterie. Naštěstí dnes je doba jiná a už víme, že ani jedna z těchto cest nebyla úplně správná.

Než se zuby prořezají

Ústní hygiena u dětí do 3 letŘekněme si tedy, kdy se začít o ústa dítěte starat. Literatura nabádá k vytírání ještě bezzubých dětských úst po kojení, tedy v podstatě už od narození dítěte. Bohužel jak maminky vědí, děti při kojení často usínají. Rodiče si ovšem chvilku spánku dítěte užívají a chtít po nich, aby spánek své ratolesti ihned přetrhli vytíráním úst cípem žínky nebo mulovým tamponem je pošetilé. Osobně tedy radím začít se o zoubky starat až v době prořezávání zubů. Ostatně už před prořezáváním zubů dítko začne v rámci zkoumání světa kolem sebe ožužlávat a ocucávat nejrůznější věci v dosahu (nejlépe samozřejmě přímo k tomuto účelu určená kousátka popř. plastové omyvatelné hračky). Tím se aktivuje produkce slin, které omývají ústní dutinu, jazyk a rty. Jazyk a rty se při tomto způsobu poznávání světa navíc pohybují a tak mechanicky otírají sliznice v ústech. V tomto období je již možné přijít s první formou cílené očisty úst prostřednictvím tzv. prsťáčku. Jedná se o silikonový či gumový návlek na prst, který má v místě bříška prstu drobné výběžky. Tento návlek si rodič nasadí na prst a může jím jemně masírovat dásně dítěte. Toto čištění bývá dětem obvykle velmi příjemné, obzvlášť v období prořezávání zubů a nijak se mu nebrání.

Když zuby vykouknou

Jakmile se již zub úplně prořeže, měl by být čištěn klasickým zubním kartáčkem se štětinami. Velikost kartáčku by vždy měla odpovídat věku dítěte. Pro děti do 3 let volíme kartáčky s délkou pracovní hlavy cca 1,5 cm s jemnými rovně střiženými štětinami. U dětí do 3 let věku je nejlepší čištění bez zubní pasty nebo jen s velmi malým množstvím zubní pasty (jen ušpinit jí kartáček). Takto malé děti totiž ještě neumí vyplivovat pastu a rády ji polykají. Výrobci past na tento fakt samozřejmě myslí a do dětských past proto dávají menší množství fluoridu než do past pro dospělé, takže k intoxikaci fluoridem dojít nemůže, ale je přeci jen lepší, když dítě nespolyká pastu žádnou. Zubní pastu doporučuji používat až ve vyšším věku. Co se týče čištění samotného, děti v tomto věku nejsou schopné vyčistit si zuby dokonale, vždy musí zuby vyčistit rodič. Já ale doporučuji z čištění zubů udělat menší hru, aby dítě získalo k čištění zubů pozitivní vztah a nebralo ho jen jako nutné zlo. Dejte dítěti jeho kartáček, když si čistíte zuby Vy. Děti se po rodičích opičí, kopírují, co rodiče dělají a když dítě uvidí, že si čistíte zuby Vy, bude to chtít dělat taky. Stejně jako Vy jemu dočišťujete zuby na konci čištění (drobnými kroužky), tak nechte přečistit dítě zuby Vám, můžete čistit i zuby gumovým hračkám na koupání atd. Fantazii se meze nekladou :). Čištění by mělo probíhat dvakrát denně a to ráno po snídani a večer po posledním jídle.

Na to jak pečovat o ústa starších dětí se podíváme v dalším článku: Dentální hygiena u dětí od 4 do 12 let.

Doporučujeme k přečtení:

18.8.2015 18:04 napsal(a) Lucie Smolíková, DiS.